Body, Beauty & Mind / News Flash

Design & Gender: vrouwen in design

04.22.19

Een lezing over design en gender: het hoe en waarom over vrouwen in design.

vrouwen in design

 

En waarom is mijn vraag?  Waarom er waarschijnlijk in deze wereld de grootste vooroordelen hangen over gender ooit?

Het is geen grapje, vrouwen horen vrouwen dingen te ontwerpen en laat de mannen zich maar bezig houden met het grove werk, dit krijg ik toch vrij vaak te horen.  Als vrouwelijke student behaal je op deze kunstschool waarschijnlijk hogere punten bij de mannelijke collega’s en kun je waarschijnlijk ook overal mee weg komen als je er maar een mooi (lul)verhaaltje aan vast hangt. Ik klaag niet te hard maar ik merk wel dat je als vrouw zijnde in deze wereld nog altijd seksistisch behandeld wordt. Na 2 jaar op een kunstschool gezeten te hebben en altijd gehoord te hebben dat creatieve mensen bijna geen taboes kennen, weet ik dat dit het grootste taboe is.  

Dit gaat zeker niet over iedereen maar wel over het grootste deel. Je kunt het oneens zijn met me, of misschien kun je je identificeren in deze wetenschap. Als je Tinder al een vleeskeuring vond dan ben je nog nooit betrokken geweest in de wereld van designers. Een kostuum is een no-go voor een man, want dan zie je er te stijf uit en niet creatief genoeg. Maar kom je binnen met favo vondsten uit een vintage winkel, kun je er ook weer veel te sjofel uitzien.  we zijn raar, chaotisch een waarschijnlijk onbegrijpelijk. Maar het schokkendst vond ik nog een bepaalde papers over gender en design, een paper die zich uitlaat over het feit dat vrouwen nood zouden hebben aan zachte en organisch gevormde producten en dat we afgeschrikt zouden worden door de harde mechanische kenmerken bv.  boormachines.

Waarom kunnen wij vrouwen nu nooit eens lekker stoer doen zonder bakken kritiek over ons heen te krijgen, ik heb er het schijt aan.  Kunnen we na 10 duizend jaar nu nog niet die achterlijke  rollenpatronen doorbreken. Ik ken net zo veel mannen die van q-time houden als vrouwen die gewoon eens  in het huis klussen, en waarom? Gewoon omdat we het kunnen. Donder lekker op met je product keuzes op gender. Een staafmixer en boormachine? Alsof ik lekker nood heb aan die roze boormachine die er minder robuust maar net wat suikerzoet oogt. Ik wil gewoon kiezen voor kwaliteit en dat heeft niks te maken met dat ik zogezegd ‘bang’ zou zijn door strakke lijnen.  Want dat is nu wel echt mijn doodsangst.

vrouwen in design

 

Moet alles er bruut uitzien?  Waarom moeten mannen zich nog altijd matcho gedragen? Ik val veel liever op een knuffelig type dan die testosteron types van Temptation Island. Ik vind het tijd voor een grote verschuiving.

Puur hypothetisch, zullen we ook een Tinder voor producten invoegen. Lekker swipen of  het wel vrouwelijk of mannelijk genoeg is.

Mijn maat is vol. Ik werk zelf met machines en elke keer als ik een atelier binnen stap lachen ze de vrouwen toe, Hé lulletjes! Misschien maken we die voorwerpen wel lekker beter. Juist omdat we een andere kijk hebben.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.